Kanser Mitleri

Kanser Mitleri

1. Mit: Meme kanseri bulaşıcı bir hastalıktır.

Gerçek: Meme kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir, insandan insana bulaşmaz. Meme kanseri, vücudunuzdaki kontrol edilemeyen hücre büyümesinin sonucudur.

2. Mit: Erkekler meme kanseri olmaz.

Gerçek: Her ne kadar erkeklerin meme kanseri teşhisi oranı düşük de olsa, aylık kendi kendilerine kontrollerini yapıp değişiklikleri doktorlarına bildirmelidirler.

3. Mit: Aile öykünizde meme kanseri olması sizinde meme kanseri olacağınız anlamına gelir.

Gerçek: Aile öyküsinde meme kanseri olan kadınların meme kanserinde yüksek risk grubunda olmalarına rağmen, meme kanseri olan çoğu kadının aile öyküsinde meme kanseri vakası yoktur. Meme kanseri olmuş anneniz, kız kardeşiniz veya anneanneniz varsa onların teşhis yaşından 5 yıl önce mamografi çektirmelisiniz.

4. Mit :  Memede kitle bulmak meme kanseri olduğunuz anlamına gelir.

Gerçek: Her 10 kitleden 8′ i kanser değildir. Eğer memenizde sürekli bir kitle veya değişiklik hissederseniz bir an önce doktora başvurmalısınız. Çoğu zaman kadınlar korkuları yüzünden düzenli sağlık kontrolü yapmazlar. Bazen kadınlar karşılaşacakları şeylerden korktukları için tedaviden uzak dururlar. Aylık kendi kendinize kontrollerle, düzenli doktor ziyaretleri ve düzenli mamografi çekimleriyle kendi sağlığınızla ilgilenin.

Yukarıdaki şekil bazı kanser olmayan ve sık görülen meme hastalıklarını göstermektedir. Her ne kadar bunlar kitle gibi gözükse de endişelenecek bir durum yaratmazlar. Fakat doktorunuz bu durumu teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Eğer aylık kendi kendine muayenenizde anormal bir şey fark ederseniz derhal doktora başvurun. Erken tanı her zaman korunmanın en iyi yoludur.

5. Mit: BRCA1 ve BRCA2 genlerinde değişiklik yapılmasıyla meme kanserini önleyebilirsiniz.

Gerçek: Meme kanseri olan kadınların %5-%10 ‘unun genetik olarak BRCA1 ve BRCA2 geni taşıdıkları düşünülüyor. Kadın ve erkeklerdeki bu genlerin değişimi meme kanserine yol açabilir. Eğer bu genlerin taşıyıcısıysanız, doktorunuz tarafından yakın incelemeye alınmalısınız. Bu genlerin taşıyıcıları hayat boyu meme kanseri olma riski taşırlar.